Rechtbank Rotterdam verleent meerderjarigheidsverklaring aan jonge, aanstaande moeder

14 augustus 2024

Op 1 mei 2024 heeft de rechtbank Rotterdam een opmerkelijke beslissing genomen in de zaak van een zestienjarige vrouw. Zij verzocht om een meerderjarigverklaring vóór de bevalling, wat inhoudt dat zij zelfstandig het gezag wil kunnen uitoefenen over haar kind, dat op 12 mei 2024 wordt verwacht.

Achtergrond van de zaak

De vrouw woont bij pleegouders sinds zij onder voogdij staat van Bureau Jeugdzorg Rotterdam. De pleegouders zijn sinds 2014 haar voogden. Nu de vrouw zestien jaar oud is en in verwachting, heeft zij de wens geuit om haar kind zelf te verzorgen en op te voeden, samen met de biologische vader van het kind.

Juridische overwegingen

Op basis van artikel 1:253ha BW kan een minderjarige vanaf zestien jaar de rechtbank verzoeken om een meerderjarigverklaring als zij het gezag over haar kind wil dragen. Dit verzoek kan ook door de Raad voor de Kinderbescherming worden gedaan als dit in het belang van de moeder en het kind is.

Beslissing van de rechtbank

De rechtbank heeft het verzoek van de vrouw toegewezen en haar meerderjarig verklaard met ingang van het moment van de bevalling. Dit besluit werd genomen om te voorkomen dat er na de bevalling een gezagsvacuüm zou ontstaan, waarbij beslissingen over het kind genomen moeten worden zonder dat de moeder daar zelf rechtstreeks bij betrokken kan zijn. De rechtbank achtte haar capabel om het gezag over haar kind uit te oefenen, mede gezien de steun van de biologische vader en de pleegouders.

Wat betekent dit voor moeder en kind?

Door de meerderjarigverklaring krijgt de jonge moeder automatisch het gezag over haar kind zodra het geboren is. Dit geeft haar de bevoegdheid om beslissingen te nemen over de opvoeding en verzorging, samen met de biologische vader. De pleegouders blijven betrokken en ondersteunen haar in deze nieuwe fase van haar leven.

Conclusie

Deze uitspraak van de Rechtbank Rotterdam biedt de jonge moeder de mogelijkheid om zelfstandig voor haar kind te zorgen, gesteund door haar directe omgeving. Het besluit om het verzoek vóór de bevalling toe te wijzen, is een weloverwogen keuze om de belangen van zowel moeder als kind te waarborgen.

Wilt u meer weten over juridische vraagstukken met betrekking tot voogdij en gezag? Neem dan contact op met een van onze advocaten via 0183-356752 of info@karakteradvocaten.nl.