Verdeel je de Spotify-playlists ook eerlijk?
13 september 2024
Samenwoners, een groep die steeds groter wordt. In deze tijd van verandering van traditionele rollenpatronen, kiezen steeds meer stellen voor het samenwonen zonder dat zij gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Je hoeft geen handtekeningen te zetten om de liefde van je leven in huis te halen. Wie heeft er immers een stuk papier nodig om gelukkig te zijn, toch? Maar voordat je het IKEA-meubilair in elkaar gaat zetten, is het verstandig om even stil te staan bij wat er gebeurt als de koek ooit op is. Bij het beëindigen van de relatie kan deze niet in de wet geregelde vorm van een relatie immers de nodige zorgen geven. Stellen komen steeds vaker voor een uitdaging te staan om de relatie op een goede manier te beëindigen.
Vandaag is het de ‘Dag van de Scheiding’. Een dag die je niet zo snel als ‘leuk’ zou markeren in je agenda. Maar wel een dag die belangrijk is. Niet alleen voor mensen die uit elkaar gaan, maar voor iedereen die nadenkt over de manier waarop ze hun relatie vormgeven. Dit jaar staat de Dag van de Scheiding in het teken van samenwoners.
Samenwoners scheiden óók, maar anders
Het grote verschil tussen getrouwde en samenwonende stellen die uit elkaar gaan, is dat samenwoners niet gebonden zijn aan wettelijke regels, welke er wel zijn bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij samenwoners zijn er geen scheidingspapieren of juridische procedures, tenzij er kinderen in het spel zijn. In principe pak je je spullen en ga je uit elkaar. Maar is het wel zo simpel?
Nee, vaak niet. Want hoe zit het met dat pas verbouwde droomhuis dat je samen hebt gekocht, de gezamenlijke rekening of de labrador en drietal kippen? En vergeet ook niet de spullen waar jullie beiden aan gehecht zijn? Inclusief Spotiy-playlists.
En heb je samen kinderen? Dan moet je opeens afspraken maken over wie de kinderen wanneer ziet en hoe je de opvoeding samen organiseert. Een ouderschapsplan bij de beëindiging van een relatie is namelijk verplicht voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. En dat ouderschapsplan, dat is heel belangrijk.
Wij zeggen altijd tegen onze cliënten:
“Als partners ga je scheiden, maar als ouders blijf je altijd verbonden’’.
Samenlevingscontract
Dus, voel je vooral vrij om samen te wonen zonder het jawoord te geven. Maar zorg dat je de juridische kant ook geregeld hebt, zodat je liefde niet verandert in een juridische nachtmerrie als jullie ooit besluiten ieder je eigen weg te gaan. Denk aan een samenlevingscontract waarin jullie precies vastleggen wat er gebeurt als jullie wegen ooit scheiden.
Is jouw relatie goed geregeld?
Neem bij vragen of advies over de verdeling van de woning, gezag of bijvoorbeeld het opstellen van een ouderschapsplan, contact met ons op. Wij staan klaar om te helpen bij het maken van deze belangrijke afspraken.