Examenreis? Voorkom gedoe aan de grens voor uw (alleenreizende) kind

24 april 2024

De examenperiode komt er weer aan. Naast dat er daarna (hopelijk) examenfeestjes kunnen worden gegeven, kiezen jongeren er ook vaak voor om met vrienden een reis naar het buitenland te maken.

In veel van die gevallen zijn de kinderen nog geen 18 jaar. In dat geval heeft een kind dat alleen reist nog de toestemming nodig van de ouders die het ouderlijk gezag hebben. Soms heeft iemand anders dan de ouders het gezag over een kind (voogdij). In dat geval moet die persoon (de voogd) toestemming geven. Indien u het gezag of de voogdij over een kind hebt, betekent dit dat u de taak hebt om het minderjarige kind op te voeden en te verzorgen.

Ook in het geval een kind met een volwassen begeleider naar het buitenland reist, is toestemming vereist. Op deze manier hoopt men het aantal kinderontvoeringen terug te dringen. Let op, indien de ouders van een kind gezamenlijk het gezag hebben en slechts één van de ouders reist met het kind naar het buitenland, dan geldt eveneens dat de andere gezaghebbende ouder zijn toestemming moet verlenen. Dit geldt zelfs als de ouders zijn gehuwd. Ook in dat geval is dus toestemming van de andere gezaghebbende ouder vereist.

Bovengenoemde geldt overigens niet alleen voor vliegvakanties. Dit geldt voor alle reizen waarbij een minderjarig kind een landgrens passeert.

Middels het formulier https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland dat terug te vinden is op de website van de Rijksoverheid kan toestemming worden gegeven. Naast dit ingevulde en ondertekende formulier moet het kind nog een aantal andere stukken bij zich hebben. Op het formulier is onderaan terug te vinden om welke stukken het gaat.

Om ervoor te zorgen dat uw kind met een gerust hart op reis kan en zich alleen druk hoeft te maken over welke zwembroek en stapkleding in de koffer moet, wijzen wij u op bovenstaande regels. Het zou toch erg spijtig zijn als de langverwachte (examen)trip alsnog vroegtijdig moet worden afgebroken omdat het kind niet kan aantonen dat de gezaghebbende ouders hun toestemming hebben verleend.

Hebt u vragen over een door uw kind geplande vakantie of stemt de andere ouder niet in met de reisplannen? Neem dan contact op met een van onze advocaten (tel. 01 83 – 35 67 52) voor het verkrijgen van vervangende toestemming.