Scheiden: welk recht is van toepassing?
17 september 2024
Bij een echtscheiding komt vaak meer kijken dan u denkt. Recentelijk behandelde de rechtbank Midden-Nederland een echtscheidingszaak die enkele interessante aspecten van het familierecht belichtte. Laten we eens kijken naar wat er zoal speelt bij een echtscheiding.
Echtscheiding en nevenverzoeken
In deze zaak wilden de man en de vrouw, beiden met een dubbele nationaliteit (Nederlands en Marokkaans), hun huwelijk beëindigen. De man had naast het verzoek tot echtscheiding ook twee nevenverzoeken ingediend: een over het huurrecht en een over de verdeling van hun bezittingen. De vrouw had op haar beurt een verzoek tot schadeloosstelling ingediend.
Nederlands of Marokkaans recht?
Een belangrijk aspect bij echtscheidingen met internationale elementen is welk recht van toepassing is. In dit geval hadden de man en vrouw hun eerste gemeenschappelijke verblijfplaats in Nederland. Daarom besliste de rechtbank dat het Nederlands recht van toepassing was op hun huwelijksgoederengemeenschap.
Beperkte gemeenschap van goederen
Omdat het stel geen huwelijkse voorwaarden had opgesteld en na 1 januari 2018 was getrouwd, viel hun huwelijk onder de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn verworven, in principe eerlijk moeten worden verdeeld. In dit geval kwamen beide partijen overeen dat er niets te verdelen viel en dat er geen vorderingen over en weer waren.
Verzoek tot schadeloosstelling
De vrouw had een verzoek ingediend voor een schadeloosstelling van € 4.000,-, gebaseerd op mentale schade die zij tijdens het huwelijk zou hebben geleden door gedragingen van de man. Daarnaast vond zij dat de man geen andere duidelijke reden had aangevoerd voor de echtscheiding dan de beweerdelijke duurzame ontwrichting van het huwelijk.
Interessant genoeg baseerde de vrouw haar verzoek op Marokkaans recht. De rechtbank ging hier echter niet in mee. Omdat het stel in Nederland was gehuwd, hun huwelijksdomicilie in Nederland hadden en hun maatschappelijke leven zich in Nederland afspeelde, oordeelde de rechtbank dat Nederlands recht van toepassing was. Het Nederlands familierecht biedt geen grondslag voor schadevergoeding op basis van negatieve ervaringen in een huwelijk. De enige relevante echtscheidingsgrond in Nederland is de duurzame ontwrichting van het huwelijk. Daarom werd het verzoek van de vrouw afgewezen.
De rechtbank besloot dat de beslissingen uitvoerbaar bij voorraad waren, wat betekent dat deze direct in werking traden, zelfs als er hoger beroep zou worden ingesteld. Dit geeft beide partijen de mogelijkheid om verder te gaan met hun leven zonder langdurige juridische onzekerheid.
Wat betekent dit?
Echtscheidingen zijn complex en kunnen veel emoties oproepen. Het is belangrijk om te begrijpen welke rechten en plichten u hebt en welke juridische stappen u moet nemen. Onze familierechtadvocaten kunnen helpen om door dit proces te navigeren en om u bij te staan bij het maken van belangrijke beslissingen.
Of er nu vragen zijn over de verdeling van bezittingen, het toepasselijk recht, of andere aspecten van een echtscheiding, wij staan klaar om te helpen. Neem contact met ons op via 01 83 – 35 67 52 of info@karakteradvocaten.nl voor meer informatie of om een afspraak te maken.