Werknemer die de hondenuitlaatservice afzegt,
is gebeten hond

30 augustus 2023

Het lijkt bijna te ver gezocht. Maar is écht gebeurd.
Een 59-jarige werknemer – laten we hem Henk noemen – gaat scheiden en hond Bobby blijft bij hem wonen. Het uitlaten van Bobby is alleen een probleem, want Henk werkt fulltime. Zijn werkgever is echter de beroerdste niet en op verzoek van Henk, die al 8 jaar naar tevredenheid voor haar werkt, is zij bereid om de uitlaatservice voor Bobby te vergoeden. Á EUR 108,- per maand, met ingang van september 2021.
Bobby heeft het goed naar zijn zin bij de hondenoppas. Maar zijn baasje ruikt kansen. Want als hij Bobby nou gewoon door zijn ex en de buurman laat uitlaten, dan kan hij de EUR 108,- per maand die hij van zijn werkgever krijgt, aan leukere dingen besteden. De uitlaatservice wordt afgezegd.
Henk vertelt zijn werkgever alleen niet dat Bobby niet meer naar de oppas gaat en blijft zes maanden lang het geld voor deze oppas op zijn rekening bijschrijven. Als zijn werkgever het ontdekt, roept Henk dat Bobby maar een paar weken niet door de oppas was uitgelaten. Hij appt ook snel even de eigenaresse van de uitlaatservice met de vraag of zij tegen zijn baas wil zeggen dat Bobby pas drie weken niet meer wordt uitgelaten, voor het geval zijn baas mocht bellen.
En die belt. En de eigenaresse vertelt eerlijk dat Bobby heel 2022 niet door haar uitlaatservice is uitgelaten.
Henk wordt op staande voet ontslagen. Terecht, oordeelt in eerste instantie de kantonrechter al op 21 november 2022 (zie hier). Henk gaat in hoger beroep, maar krijgt ook daar van het Gerechtshof Den Haag (zie hier) te horen dat zijn handelen echt niet door de beugel kon. Zijn poging om dit foute handelen te rechtvaardigen, door te zeggen dat de ontvangen EUR 108,- per maand werd uitgegeven aan cadeautjes voor zijn ex en buurman en op die manier dus eigenlijk alsnog een vergoeding was voor het uitlaten van Bobby, redt hem niet. Het Hof vindt het logisch dat zijn werkgever geen vertrouwen meer heeft in Henk en zijn baan blijft verloren.
Heeft Bobby wél weer lekker veel tijd om met zijn eigen baasje te wandelen. Het hondenweer van vandaag even weggedacht dan…
Twijfelt u over het handelen van één van uw werknemers? En wilt u weten wat u dan kunt doen? Team Arbeidsrecht van Karakter Advocaten denkt graag mee. Bel 0183 – 35 67 52 en vraag naar Saïdjah of Hellen. Mailen kan ook via hellen@karakteradvocaten.nl.