De prijs van verborgen vermogens: een alimentatiebeslissing

6 augustus 2024

In een recente zaak bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden draaide het allemaal om de draagkracht van een man die beweerde geen middelen te hebben om kinderalimentatie te betalen. De uitspraak, die op 30 april 2024 werd gedaan, benadrukt een cruciaal aspect van familierecht: de noodzaak van transparantie en duidelijke communicatie over financiële zaken.

De zaak in een notendop

De man in kwestie voerde aan dat zijn inkomen als ‘maatschappelijk ondernemer’ praktisch nihil was. Hij stelde dat hij nauwelijks iets verdiende, ondanks dat hij aanzienlijke vastgoedbezittingen had. De Rechtbank Gelderland had eerder bepaald dat hij € 500,- per maand moest betalen aan kinderalimentatie voor zijn kind, geboren uit een relatie met de vrouw in deze zaak. De man ging in hoger beroep tegen deze beslissing.

Overwegingen van het hof

Het hof moest vaststellen wat de werkelijke behoefte van het kind was en of de man de draagkracht had om aan deze behoefte te voldoen. De man voerde aan dat zijn besteedbaar inkomen slechts € 292,- per maand was, maar de vrouw betwistte dit, wijzend op aanzienlijke discrepanties in de financiële informatie die de man had verstrekt.

Een belangrijk punt in de zaak was de € 8 miljoen aan onroerend goed die de man in zijn belastingaangifte had vermeld. Ondanks deze vermelding, gaf de man geen duidelijkheid over hoe hij voorzag in zijn eigen onderhoud en dat van zijn kinderen en ex-vrouw. Dit riep vragen op over de werkelijke staat van zijn financiële situatie.

Het hof benadrukte dat de man zijn financiële situatie onvoldoende inzichtelijk had gemaakt. Hij had geen gedetailleerde gegevens verstrekt over zijn inkomsten uit vastgoed of andere bronnen. Dit gebrek aan transparantie werkte tegen hem. Het hof oordeelde dat het ongeloofwaardig was dat de man geen middelen zou hebben om de vastgestelde alimentatie te betalen, gezien zijn aanzienlijke vastgoedbezit en eerdere inkomsten.

Conclusie en les voor de toekomst

Het hof bekrachtigde de eerdere beschikking van de rechtbank en handhaafde de alimentatieverplichting. Deze zaak benadrukt een belangrijke les voor iedereen die betrokken is bij alimentatiegeschillen: transparantie en eerlijkheid over financiële zaken zijn essentieel. Het niet volledig en naar waarheid verstrekken van informatie kan leiden tot nadelige beslissingen.

Voor advocaten en hun cliënten betekent dit dat een grondige en openlijke communicatie over financiële situaties niet alleen een juridische plicht is, maar ook een strategische noodzaak. Dit helpt niet alleen om rechtvaardige beslissingen te bevorderen, maar voorkomt ook onnodige juridische complicaties en procedures.

In het familierecht, waar emoties en discussies over de financiën vaak hoog oplopen, is het van het grootste belang om met duidelijke en gedetailleerde informatie te werken. Deze zaak bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden is een sprekend voorbeeld van wat er kan gebeuren als deze transparantie ontbreekt. Voor de betrokkenen is het een kostbare les, maar voor anderen een waarschuwing en een kans om van te leren.

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 01 83 – 35 67 52 of info@karakteradvocaten.nl.